Ahoj Lú Vítám Tě mezi námi. Já, když jsem se rozhodovala o bandáži, nejprve jsem svůj dotaz zaslala na:
http://www.plasticka-chirurgie.info/dis ... az-zaludku.
Moje otázka byla:
Je mi 35 let, měřím 168 cm a vážím asi 150 kg. Vážně uvažuji o bandáži žaludku. Mohla bych po zákroku a potřebném snížení hmotnosti otěhotnět? Nebránila by tomu bandáž? Mám 14 letou dceru, ale druhé dítě se nám, zřejmě kvůli mé obezitě, nedaří. Děkuji za odpověď.
Dostala jsem tyto odpovědi:
Doc. MUDr. Mojmír Kasalický, CSc. 24.2.2007 8:35
Dobrý den, bandáž Vám pomůže zredukovat hmotnost a tím i úspěšně otěhotnět. V průběhu těhotenství žaludeční bandáž nečiní podle dostupných informací a podle našich zkušeností obtíže. Doporučuji se obrátit na naše pracoviště,
www.iscare.cz Kasalický
MUDr. Michal Čierny, CSc. 24.2.2007 9:34
Vážená Gábino, právě adjustabilní bandáž žaludku přináší výhodu pro ženy ve fertilním období, které touží otěhotnět. Jednak se po zhubnutí upraví hormonální hladiny potřebné k početí a jednak je adjustabilní bandáž regulovatelná, takže jí lze natolik povolit, že nemůže negativně ovlivnit nitroděložní fázi vývoje potomka. Ojediněle jsou v cizině popsány potíže během gravidity u několika pacientek po rigidní bandáži, u kterých došlo k roztahání horní části žaludku nad rigidním neregulovatelným přiškrcením. Kamkoliv se v ČR obrátíte, doporučuji Vám žádat jedině adjustabilní bandáž. Některá pracoviště ještě nabízí i neregulovatelnou, rigidní, fixní bandáž.
MUDr. Martin Hrubý 24.2.2007 11:10
Máme stejné zkušenosti jako naši kolegové,máme rovněž klientky, které po bandáži úspěšně otěhotněly a porodily zdravé děti bez sebemenších obtíží.
Mně tyto odpovědi stačily, šla jsem si za tím a teď vůbec nelituji.
Pokud chceš vědět víc, zadej dotaz přímo nějakému lékaři, nebo si domluv pohovor a tam to s chirurgem jistě proberete. O případném IVF po bandáži by ti nejspíš řekla Milca-berca, ale to je na ní, jestli bude chtíti přispět do diskuse.
Držím palce ke správnému rozhodnutí a krásnému novému životu.